Állomások

A hálózat DOI azonosítója: 10.14470/UH028726

A szeizmológiai állomáshálózat legfőbb célja az, hogy megbízható információkat szolgáltasson Magyarország és környezete szeizmikus aktivitásáról. Ezen kívül a hálózat regisztrálja azokat a szeizmikus hullámokat is, amelyeket Magyarországtól távol, a Föld különböző pontjain kipattant földrengések gerjesztenek, amennyiben ezen rengések megfelelően nagy energiájúak. Ezeknek a hullámoknak a beérkezési idejét a Szeizmológiai Obszervatóriumban rendszeresen kimérjük és az adatokat nemzetközi szeizmológiai adatközpontoknak továbbküldjük.

A Szeizmológiai Obszervatórium által fenntartott szeizmológiai hálózat jelenleg 15 szélessávú permanens állomásból áll (9 Streckeisen STS-2/STS-2.5 és 6 Güralp CMG-3T). Az állomások közvetlen internetkapcsolattal rendelkeznek, lehetővé téve a valósidejű adatgyűjtést. A műszerek a földmozgást időben folytonosan, megszakítások nélkül rögzítik. A mérési adatok valós időben eljutnak a Szeizmológiai Obszervatórium budapesti adatközpontjába, így figyelemmel kísérhetjük az egyes állomásokon észlelt élő szeizmogramokat. A valósidejű adatgyűjtés automatikus (számítógépes algoritmus által végzett) földrengés detektálást is lehetővé tesz, melynek során a rengések kipattanása után néhány perccel már információkat kaphatunk azok hozzávetőleges paramétereiről. Az automatikusan detektált földrengések elhelyezkedéséről közel valósidejű térkép is keletkezik.

Amennyiben munkája során a Magyar Nemzeti Szeizmológiai Hálózat adatait is felhasználja, úgy kérjük, hogy az adatokra a hálózat DOI azonosítójával (doi:10.14470/UH028726) hivatkozzon.

Az alábbi térkép a Magyar Nemzeti Szeizmológiai Hálózat állomásainak földrajzi elhelyezkedését szemlélteti. A kiválasztott jelre kattintva részletes információk jelennek meg a kérdéses állomásról.